You are currently viewing MP3 zvočni dekoder v4

MP3 zvočni dekoder v4

Na test sem od prijatelja Yaasana prejel MP3 zvočni dekoder. Dekoder je bil sestavljen in sprogramiran, tako da je bilo potrebno poiskati nekaj zvokov za test dekoderja. Trenutno nimam primerne lokomotive za test zvoka, zato sem se odločil, da poiščem zvoke primerne za gozdarsko maketo, katero delam. Poiskal sem zvoke podiranja drevja, žage in podobno.

Dekoder ima izhode za motor in zvočnik, ter priključek za DCC signal. Prav tako ima možnost uporabe Keep Alive kondenzatorja. Luči še ni mogoče priključiti, prav tako ne omogoča priključitve raznih AUX naprav.

V kompletu prejmemo dekoder, SD kartico z adapterjem, Arduino Nano – le tega uporabimo za nalaganje novega firmware. Zraven je tudi ploščica, katero bo možno uporabiti v prihodnje. Predvidevam da bo možno na to ploščico priključiti luči lokomotive ali razsvetljavo, oz. kaj podobnega. Sam dekoder se programira preko CV-jev, tako imamo možnost zamenjati naslov dekoderja,

Zvoke za dekoder prenesemo na priloženo SD kartico v mapo MP3, datoteke poimenujemo 0001 – 0028, zvoke potem predvajamo preko F tipk na upravljalniku. Dekoder podpira F0 – F28. Za vsako Funkcijo si lahko nastavimo kako se bo predvajal zvok 1x ali se bo zvok ponavljal. Dekoder ima tudi BEMF, nastavljamo lahko hitrost pospešavanja/ustavljanja. Več o dekoderju si lahko preberete na avtorjevi spletni strani, na žalost je napisana v japonskem jeziku, vendar googlov prevajalnik opravi dobro svoje delo.

Zvok dekoderja je odličen, mislim da je za to zaslužen tudi zvočnik.

Pogrešam eno možnost, to je prelivanje zvokov, se pravi da ko uporabljam zvok na npr. F2 in vključim zvok na F4 ni mehkega prehoda, oziroma se sliši samo zvok na F4 zvoka na F2 pa ni več.

Glede na ceno je dekoder super, zvok tudi. Če bo avtor uspel rešiti nekaj oisanih problemov bo to super dekoder.

Dekoder lahko uporabimo kot klasičen dekoder za lokomotivo ali pa namesto motorja priključimo razsvetljavo, tako dobimo funkcijski dekoder z zvokom.

Cena dekoderja je okoli 33 EUR.

V prihodnje bom naredil tudi test z lokomotivo, da vidim – slišim kako se dekoder obnaša v lokomotivi.

Dekoder z vsemi deli
dcc_sound_decoder_03dcc_sound_decoder_02
dcc_sound_decoder_04dcc_sound_decoder_05

Na dekoder sem prispajkal povezave za zvočnik, motor in DCC signal
dcc_sound_decoder_06

Dekoder je priključen na tester
dcc_sound_decoder_08

Test z Trix Mobile Station 2
dcc_sound_decoder_09 dcc_sound_decoder_10

Test z Desktop Station in ročnim upravljalnikom
dcc_sound_decoder_17dcc_sound_decoder_18

Zapisovanje CV-jev z Desktop Station
dcc_sound_decoder_22 dcc_sound_decoder_23