You are currently viewing Predelava pogona kretnic na Trix C tirih

Predelava pogona kretnic na Trix C tirih

Na svoji maketi sem za pogon kretnic do sedaj uporabljal originalne elektromagnetne pogone. Odločil sem se, da bom pogone predelal tako, da bom kretnice premikal s servo motorji.

Za povezavo kretniškega mehanizma s servo motorjem sem uporabil navadno sponko za papir. Na eni strani pogona sem v krog, kateri skrbi za premik kretnice izvrtal 0.8 mm luknjo, v katero sem nametil povezavo do servo motorja.

predelava_kretnic_05
Takole izgleda razdrt pogon kretnice. Pri razdiranju kretnice sem ugotovil, da je na tiskanem vezju tudi stikalo, s katerim se pri premikanju kretnice menja polariteta srca kretnice. Stikalo se nahaja pod črno plastiko. To stikalo je pri nakupu kretnice izključeno. Vključi se ga z jumperjem na tiskanem vezju.
predelava_kretnic_04

Testiranje namestitve servo motorja
predelava_kretnic_01
Servo motor sem ovil z termo skrčko.
predelava_kretnic_02
Potem sem servo enostavno zalepil na tiskano vezje v kretnici. Takole izgleda končana kretnica po predelavi. Črno stikalo na desni strani servo motorja je namenjeno za vklop – izklop polarizacije srca kretnice.
predelava_kretnic_03

Sedaj kretnice veliko lepše preklapljajo. Prav tako ni več nadležnega poka, kateri se je pojavil pri preklopu elektromagneta. Za krmiljenje servo motorjev sem uporabil DCC dekoder o katerem si lahko več preberete na tej povezavi.